RikiYaki tarjoilee japanilaisia herkkuja Hakaniemen ravintolamaailmassa, sen yhteydessä on myös sake-baari – tässä ravintolan syntytarina

Muusikko Teho Majamäki pyörittää RikiYaki-ravintolaa ja sake-baaria entisen Urban Gourmetin tiloissa Hakaniemen metroaseman yhteydessä. RikiYaki on saanut nimensä hänen poikansa Rikin mukaan, jolla on japanilainen äiti.

Riki sai innostuksen ruoanlaittoon jo teininä, hän kokeili eri aasialaisia reseptejä. Teho Majamäki pyysi poikansa äitiä tuomaan Japanista takoyaki-pannun. Hän toikin ammattilais-käytöön tarkoitetun Takoayaki-grillin.

”Tako” tarkoittaa japaniksi mustekalaa ja ”yaki” vähän kaikkea grillattua. Takoyaki on mustekalapalleroita grillattuna. Japanissa sisään voidaan laittaa myös vaikka turskaa tai nakkeja. Sitä saa siellä kuten suomalaisilla festareilla makkaraa, sanoo Teho Majamäki.

Ennen takoyakeja ei oikein saanut Suomesta mistään. Teho Majamäki oli pitkään järjestestämässä Norpas-festareita ja sinne he pääsivät myymään ja paistamaan takoyakeja. Festivaali suosii nuorten ideoita, sanoo Teho Majamäki. He pystyttivät pienen grillin syntikkastandille, ”lähdettiin markan budjetilla liikkeelle”, hän sanoo.

Tähän mennessä takoyakeilla oli ruokittu lähinnä ystäväpiirejä.

Nyt RikiYakissa toimii oikeita japanilaisia kokkeja, kaksi asuu Suomessa vakituisesti ja loput ovat työviisumilla. ”Yhtä lailla, jos lähtisin karjalanpiirakoita viemään maailmalle, en laittaisi tansanialaista kaveria niitä paistamaan, mieluummin suomalaisen”, kommentoi Teho Majamäki.

Käynti Norpas-festareilla oli iso hitti.

Palattuaan kotiin Ruoholahteen festarin jälkeen Teho Majamäki bongasi ilmoituksen katuruokafestivaaleista, jotka oli tarkoitus järjestää Ruoholahdessa seuraavana päivänä. Nimeltään Street Food Siesta.

Hän kysäisi, jos sinne voisi tulla myymään takoyakeja. Vastaus oli jyrkkä ei, paikat oli varattu jo aikoja sitten. He ajattelivat pystyttää standin kuitenkin johonkin kanaalinrantaan.

Lähdettyään katsomaan sopivaa paikkaa, tapasi hän festivaaleilla ystäväpariskunnan, joka möi lohirullia. Festarien alettua Teho Majamäki sattui ohimennen kuulemaan keskustelun, että lohirullan myyjät eivät enää oli paikalla seuraavana päivänä.

Hän kysyikin järjestäjiltä mahdollisuutta saada vapaa paikka itselleen. Ja kävikin niin, että he saivat oman paikan katuruokafestivaaleilta.

Katuruokafestivaali oli sellainen menestys, että festarien pyörittäjät halusivat siihen jatkoa. Tämä tapahtui siis elokuussa vuonna 2023. Festivaalin matkassa he kulkivat pari kuukautta.

Joku sanoi, että kannattaisi ehkä mennä Viini&Ruoka -messuille. Tätä varten ostettiin saksalaisvalmisteinen ruokavaunu.

Festivaaleille osallistumisesta tuli iso onnistuminen. Neljän päivän aikana oli jonoa standilla aamusta iltaan. Tätä Teho Majamäki kuvailee pankinräjäytykseksi. Tekeminen oli hauskaa ja palaute hyvää.

Ruokamessujen jälkeen he kokeilivat ylläpitää ruokavaunullaan katukeittiötä Ruoholahdessa, mutta talvi ja pakkanen teki tepposet. Tämä oli kuitenkin Teho Majamäen mukaan ihan hauskaa.

Kesästä 2024 eteenpäin he tekivät Streetfood Siestan kanssa vakituisesti yhteistyötä neljänä päivänä viikossa, kierrellen sen lisäksi festareita ja draft beer- tapahtumia.

Nyt oli tullut aika etsiä itselleen oma paikka kivijalkaan. Ensimmäinen Eerikinkadun paikka oli huono Suomen lainsäädännön kanssa, joten etsintä jatkui. Flow-festivaaleilla tuli vastaan Doron Karavan, joka tuolloin pyöritti Urban Gourmet -ravintolamaailmaa Hakaniemessä.

Siellä olisi yksi ravintolapaikka auki, hän vinkkasi. Teho Majamäki meni käymään ja totesi paikan tosi kivaksi. Ensimmäisessä tilassa ei ilmastointi antanut grillaamiselle myöten.

Urban Gourmetin mentyä konkurssiin tarjotun tilan vierestä avautui siellä uusi paikka, johon olisi mahdollista rakentaa RikiYakin front kitchen. Keittiö, jossa ihmiset näkevät kuinka annoksia tehdään oli oikean paikan hakemisessa ollut tinkimätön vaatimus.

Aluksi tarjottuun tilaan he perustivat sake-baarin. Sieltä saa kymmentä eri sakea, kolmea eri japanilaista viskiä, japanilaista perunaviinaa ja japanilaista sitruslikööriä.

On järjestetty keikkoja ja muita eventtejä, uutenavuotena tiloissa soitti DJ ja yksi live-keikka on jo järjestetty.

Urban Gourmet’n mentyä konkurssiin on koitettu tehdä tiloista kutsuvampi ja poistaa mm. QR-koodilla toimiva maksujärjestelmä. Nykyisin siellä voi maksaa käteisellä ja pankkikortilla.

Itse tiloja Teho Majamäki kehuu. Ihmiset ovat löytäneet tiensä sinne iltaisin, sake-baari saa olla auki yökahteen. Berliinissä on nykyään muodissa paikat, missä on tilaisuuksia ja saa ruokaa ja juomaa ihan samasta paikkaa. Sellaista hän omastaankin toivoo.

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.